Geplaatst op maandag 3 maart 2025 om 16:51.
De uitzendsector bevindt zich sinds eind 2022 in een dalende trend, maar het tij lijkt te keren. Randstad kondigde dit zelf al aan bij de publicatie van de jaarcijfers over 2024. Nu ook concurrent Adecco aangeeft signalen van stabilisatie te zien in belangrijke markten, omarmt de markt dit positieve nieuws. Naast deze macro-economische verbeteringen is Beursgenoten van mening dat Randstad beter gepositioneerd is dan zijn concurrenten om hiervan te profiteren.
Randstad werd in 1960 opgericht door Frits Goldschmeding in Nederland. Het begon als een klein uitzendbureau dat studenten aan tijdelijke banen hielp. Goldschmeding geloofde sterk in de kracht van flexibiliteit op de arbeidsmarkt en zag een groeiende behoefte aan tijdelijke arbeidskrachten. Dit idee sloeg aan en Randstad groeide snel. In de jaren ’70 en ’80 breidde het bedrijf zich uit naar andere Europese landen, en in 1990 volgde een beursnotering in Amsterdam. De grote doorbraak kwam in 2008 met de fusie met Vedior, waardoor Randstad uitgroeide tot een van de grootste uitzendbedrijven ter wereld.
Inmiddels is het bedrijf actief in meer dan 39 landen en behoort het tot de top drie grootste HR-dienstverleners ter wereld. Randstad is gespecialiseerd in HR-diensten en richt zich op uitzendwerk en flexibele arbeid, waarbij tijdelijke arbeidskrachten worden gekoppeld aan bedrijven. Daarnaast biedt Randstad detachering en contracting, waarbij specialisten voor langere periodes worden ingezet. Randstad ziet de kansen van technologische ontwikkelingen en investeert in kunstmatige intelligentie (AI) en data-analyse om talenten en bedrijven beter te matchen.
De macro-economische omgeving voor uitzendbureaus begint tekenen van stabilisatie te vertonen. In de Verenigde Staten en de Benelux verbeteren de trends op kwartaalbasis, wat wijst op een geleidelijk herstel van de arbeidsmarkt. Dit sluit aan bij de bredere verwachting dat de scherpe groeivertraging in veel ontwikkelde markten afzwakt, waardoor bedrijven hun aanwervingsplannen voorzichtig opschalen.
Een belangrijke indicator voor deze groei is de PMI in de Verenigde Staten, die opnieuw boven de 50 is gekomen. De PMI is een graadmeter voor de economische activiteit in de productiesector, waarbij een waarde boven de 50 op expansie duidt en een waarde onder de 50 op krimp. Omdat de uitzendsector vaak als eerste reageert op economische veranderingen, wordt een stijgende PMI historisch gezien als een teken dat de vraag naar tijdelijk personeel toeneemt.
De recente ontwikkelingen in de wereldwijde macro-economie geven Beursgenoten het vertrouwen dat de koers van Randstad hier de komende tijd van kan profiteren.
Zoals te zien is in tabel 1, vielen de resultaten over 2024 aanzienlijk lager uit dan in de voorgaande jaren. Zowel de omzet, de marges als de nettowinst namen af. Randstad slaagde er afgelopen jaar niet in de kosten voldoende te verlagen, waardoor de nettowinst fors lager uitviel. Dit is echter een terugblik op het verleden, terwijl de vooruitzichten vanaf nu juist positiever lijken...(lees verder)
Gratis verder lezen?
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis.
Onbeperkt verder lezen
Premium lid worden?