De defensiesector profiteert van de toegenomen geopolitieke spanningen in de wereld.
Geplaatst op maandag 3 oktober 2022 om 14:23.
De Russische inval in Oekraïne zal waarschijnlijk nog jaren zijn stempel drukken op de defensiesector. De oorlog die op Oekraïens grondgebied wordt uitgevochten deed de sluimerende spanningen uit de tijd van de Koude Oorlog weer oplaaien en het belang van een sterk, gemoderniseerd leger werd in Europa eens te meer duidelijk. Aan het begin van de oorlog veerden de aandelen van bedrijven uit de defensiesector dan ook op, maar ze hebben die winst in de daaropvolgende maanden deels moeten prijsgeven. Dat belet echter niet dat de sector nog volop in kijker staat. Het lijkt onwaarschijnlijk dat er op korte termijn een einde aan het conflict komt, zodat de bedrijven uit de defensiesector de komende tijd nog grote bestellingen tegemoet kunnen zien. Dat zou zich moeten vertalen in stevige winsten en uiteindelijk dus ook in hogere beurskoersen. Beursgenoten stelt u enkele bedrijven uit de Europese en Aziatische defensiesector voor.
Het conflict in Oekraïne zal de komende jaren waarschijnlijk bijdragen aan stijgende verkopen van defensiemateriaal. Er zullen immers nog meer wapens naar Oekraïne worden gestuurd en de Europese bondgenoten zullen ook zelf hun militaire kracht willen versterken. Beleggers moeten zich echter realiseren dat defensieprojecten zich over meerdere jaren uitstrekken en dat het huidige conflict in Oekraïne op korte termijn waarschijnlijk niet tot grote omzetstijgingen zal leiden. Grote defensiebedrijven genereren veel hogere marges op onderzoek en ontwikkeling naar geavanceerde nieuwe wapensystemen dan op de eenmalige verkoop van raketten, geweren of munitie.
Dit artikel is exclusief voor Beursgenoten abonnees. Bent u al abonnee? Log hier in om verder te lezen! Nog geen abonnement? Ontdek hier wat Beursgenoten te bieden heeft.