Grootste fouten die beleggers maken bij een daling van de beurskoersen

Paniek is een slechte raadgever, maar voorbarig optimisme is ook niet goed

Geplaatst op woensdag 4 mei 2022 om 14:55.

De meeste jongere beleggers hebben alleen een periode van stijgende beurskoersen meegemaakt. Afgezien van relatief korte en beperkte correcties werden de voorbije jaren gekenmerkt door alsmaar stijgende beurskoersen. De reden daarvan is snel gevonden: de centrale banken hielden de rente op nul, zodat spaarders en beleggers op zoek naar rendement weinig andere keuzemogelijkheden hadden dan zich wenden tot de beurs. In rap tempo is in 2022 de omgeving echter compleet veranderd. De centrale banken staan bij wijze van spreken te trappelen om de rente te verhogen en dat kan leiden tot forse correcties op de beurs. Voor veel beleggers is het in een dergelijke omgeving behoorlijk wennen. Beleggers zullen, of ze willen of niet, hun gedrag moeten aanpassen. Hieronder zetten we de fouten op een rijtje die in een periode van volatiele en/of dalende beurskoersen absoluut vermeden moeten worden.

1. Verkopen in paniek

Het kan angstig zijn om te zien dat uw beleggingsportefeuille die u in de afgelopen jaren hebt opgebouwd plotseling heel wat minder waard is geworden of aan het worden is. Sommige beleggers kunnen daar niet tegen en gaan de aandelen in bezit in het midden van de verkoopgolf dumpen, waarmee ze hopen dan rust te vinden. Dit is eigenlijk het domste wat u kan doen. Verkopen in een dalende markt zorgt ervoor dat u uw verliezen vastlegt. Als u daarna jaren wacht om weer in de markt te stappen dan zullen de geleden verliezen misschien nooit meer goed gemaakt kunnen worden. Bekijk de situatie dus steeds op de lange termijn. Als u niet meteen contant geld nodig heeft en een goed opgebouwde gediversifieerde portefeuille bezit, laat het besef dan doordringen dat een correctie uiteindelijk altijd tijdelijk is. De markt kan soms het gevoel geven dat de koersen naar nul kunnen dalen, maar de marktgeschiedenis laat zien dat rebounds veel portefeuilles in slechts een paar maanden of jaren weer in de plus kunnen hijsen.

2. Wees een durver en stap tijdig terug in de beurs

De sterke opleving van de aandelenkoersen die vaak volgt op een forse correctie van de beurs geeft aan hoe belangrijk het is om niet te lang aan de zijlijn te blijven. Wie dat doet, ziet vaak de grootste winsten langs de neus voorbij gaan. Denk daarbij aan Warren Buffett die koopt wanneer de kanonnen bulderen en verkoopt wanneer iedereen optimistisch is. Belangrijk is om de gang van zaken op de markt op de voet te blijven volgen en een meerjarenvisie te hebben. Beursgenoten volgt daarom elke dag het nieuws en daarmee houden we de vinger aan de pols of de fundamentele uitgangspunten dezelfde blijven. Dat is beleggen!

3. Sommige beleggers zijn overmoedig en maken slechte keuzes

Veel mensen overschatten hun vermogen om te beoordelen wanneer een aandeel veel of weinig waard is. Een voorbeeld daarvan is het kopen van een aandeel puur omdat deze optisch goedkoop gewaardeerd lijkt. Ze kopen dus in een dalende trend en dat terwijl de bodem nog niet is bereikt. Deze praktijk staat bij insiders op de markt bekend als "proberen een vallend mes met blote hand op te vangen". Overmoedige beleggers hebben de neiging om sneller te denken dat ze het beter weten dan professionele beleggers. Op korte termijn aandelen kopen met het oog op snelle winsten is in de praktijk een stuk moeilijker dan het lijkt. Uiteraard kan het een leuke sport zijn, maar het is speculatief. Een extra hulpje kan zijn om dit te doen bij aandelen die “Oké” zijn; een mislukte speculatie is dan altijd nog een goede lange termijn belegging.

4. Blijf niet te lang zitten op aandelen met slechte fundamentals

Op de beurs is het belangrijk om het huiswerk goed te maken. Beursgenoten doet dit met een heel team voor u en dan nog staan ook wij wel eens voor een verrassing. In paniek verkopen moet te allen tijde afgeraden worden, zo las u hierboven al, maar anderzijds is het ook een kunst om verliezen in sommige gevallen af te breken. Blijf niet te lang zitten op aandelen met slechte fundamentals, door deze aandelen te verkopen kan u verdere verliezen besparen. Het omgekeerde is ook waar: verkoop aandelen die het goed doen niet te snel, waarschijnlijk zitten er nog hogere koersen in de pijplijn. De vraag is eigenlijk: wat zijn slechte fundamentals voor aandelen? Wanneer de gemiddelde waardering historisch gezien 12 keer is, maar in een gekke markt oploopt tot 50 keer dan krappen wij ons achter het oor. Zo was er een aandeel binnen de chipindustrie die enorm wist te stijgen en de koersdoelen gekker en gekker werden. In deze markten zit daar veel pijn onder de beleggers.

5. Breng uw aandelenportefeuille tijdig weer in evenwicht

Een aandelenportefeuille is geen statisch gegeven, het is wel degelijk aan te raden om er af en toe wijzigingen in aan te brengen. Een forse correctie van de beurs kan bijvoorbeeld gepaard gaan met een verschuiving in de portefeuilles van de grote beleggers van groeiaandelen naar waarde-aandelen of vice versa. Het is daarom belangrijk om op regelmatige tijdstippen de eigen portefeuille eens door te lichten en indien nodig de noodzakelijke wijzigingen aan te brengen.

Laatst bijgewerkt op woensdag 4 mei 2022 om 14:55. Eventuele posities van Beursgenoten/Auteur kunt u vinden op de website van Beursgenoten onder het kopje Mededelingen.

Er zijn momenteel geen stijgers bekend.
Er zijn momenteel geen dalers bekend.