Weinig perspectief voor aandeel Air France-KLM

Geplaatst op vrijdag 16 april 2021 om 13:00.

De luchtvaartsector bevindt zich mondiaal in een ‘perfect storm’. De situatie was begin vorig jaar al niet gunstig, maar de uitbraak van de coronacrisis was een fatale klap. Vooral als gevolg van overheidsmaatregelen, waaronder lockdowns, daalde het internationale vliegverkeer dramatisch, met grote verliezen bij de luchtvaartmaatschappijen als gevolg. In veel landen schoten overheden de bedrijven te hulp om te voorkomen dat deze failliet zouden gaan. Aan die hulp waren vaak wel voorwaarden verbonden, onder meer op het gebied van duurzaamheid.

In de voorgaande jaren stond de winstgevendheid van vooral de traditionele luchtvaartbedrijven onder druk door overcapaciteit in de markt en de opmars van de goedkope aanbieders, zoals EasyJet en Ryanair. Deze nieuwe maatschappijen waren vooral actief op populaire (vakantie) routes en konden dankzij een zeer hoge bezettingsgraad van de vliegtuigen en minder riante arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers tegen zeer lage tarieven opereren. De grote netwerkbedrijven konden moeilijk concurreren tegen deze nieuwkomers; onder meer vanwege hun weinig flexibele kostenstructuur slaagden zij er niet in het businessmodel van hun succesvolle, nieuwe concurrenten te kopiëren. Om toch nog een redelijke bezetting van hun vliegtuigen te realiseren, moesten de ‘oude’ maatschappijen ook hun tarieven verlagen, waardoor de marges sterk onder druk kwamen te staan. Naast deze financiële problematiek kwam er de laatste jaren steeds meer maatschappelijke druk op de luchtvaart vanwege de toenemende milieu- en geluidsoverlast, waarbij onder meer beperkingen van de verkeersdruk en heffingen op brandstof werden bepleit.

Verliezen door corona

Vrijwel alle luchtvaartbedrijven kwamen na de uitbraak van corona in het eerste kwartaal van 2020 in de rode cijfers terecht, waarbij de verliezen in belangrijke mate neersloegen bij de grote, traditionele vervoerders, veelal bedrijven die deels in overheidshanden waren. Uit overwegingen van prestige en nationale trots ondersteunden de betreffende overheden de maatschappijen met omvangrijke bedragen om de financiële positie op peil te houden, wat echter niet voorkwam dat er toch gigantische verliezen werden geleden.

De cijfers van Air France-KLM over 2020 spreken in dit opzicht boekdelen. De omzet daalde vorig jaar met 59% tot € 11,1 miljard. Deze daling werd volledig veroorzaakt door een afname van het aantal passagiers met 67% en een lagere opbrengst per passagier. Enig tegenwicht werd geboden door 20% hogere opbrengsten in het vrachtvervoer, dankzij een hogere beladingsgraad en hogere opbrengsten per vervoerde eenheid.

Gratis

Gratis verder lezen?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis.

Privacyverklaring
  
Premium

Onbeperkt verder lezen

Premium lid worden?

Probeer direct
en lees meteen verder!
Al abonnee? Log dan in.