Goudprijs kan nog hoger, het woord is nu aan de goudmijnaandelen

Inflatie tot dusver remmende factor op resultaten goudmijnen

Geplaatst op dinsdag 28 mei 2024 om 14:32.

De prijzen van de edelmetalen goud, zilver en platina kregen de afgelopen weken een fors duwtje in de rug. De reden ligt voor de hand: de afname van de inflatiedruk heeft het vooruitzicht op renteverlagingen door de Federal Reserve op korte termijn vergroot. Lagere rentevoeten spelen in het voordeel van de edelmetalen. Een omgeving met hogere rentetarieven schaadt doorgaans de vraag naar goud en zilver, omdat deze edelmetalen geen rente opleveren. Ze zijn dan minder aantrekkelijk vergeleken met beleggingen die wel rente opleveren, zoals obligaties. De goudprijs is dit jaar aan een recordrace begonnen, waarbij in de loop van de maand mei de kaap van $2.400 per troy ounce (iets meer dan 31 gram) werd doorbroken. De meeste analisten geloven dat de goudprijs nog (veel?) verder kan stijgen. Opvallend is echter dat sommige goudmijnaandelen de stijging van de goudprijs niet of in mindere mate hebben gevolgd. Dat geldt op de eerste plaats voor de grote mijngroepen zoals Newmont Mining en Barrick Gold. Een aantal kleinere mijnbouwaandelen doet het wel uitstekend en hun beurskoersen kunnen nog verder stijgen naarmate de goudprijs verder opklimt. Beursgenoten ging op zoek naar enkele aandelen die optimaal kunnen profiteren van een verdere stijging van de goudprijs. 

Analisten blijven positief voor het goud en kijken steeds meer naar de goudmijnaandelen

De goudprijs vertoont sinds eind 2022 een opwaartse trend. Ondanks de hoge rentetarieven en een relatief sterke Amerikaanse dollar, twee factoren die traditioneel een hausse van het goud in de weg staan, werd recent een serie nieuwe recordprijzen neergezet. Tegen de achtergrond van de verwachte renteverlagingen is de piek bij het gele metaal waarschijnlijk nog niet bereikt. “De goudprijs heeft het momentum te pakken en lijkt op het punt te staan nog hoger te gaan. We zien een mogelijk koersdoel van $2.600”, schreef JC O’Hara, hoofd technische strategie bij ROTH Capital Partners, in een recent verschenen rapport. Ook de grote vraag vanuit de centrale banken zou de goudprijs verder moeten ondersteunen. 

Voor de bezitters van goudmijnaandelen was er echter niet altijd aanleiding voor enthousiasme. Vooral de grote mijnbouwaandelen hebben het hoge stijgingstempo van de goudprijs niet helemaal kunnen volgen. Ondanks de hogere goudprijzen hebben de grote goudproducenten namelijk geen significante verbetering van hun winstmarges gerealiseerd. Dat is op de eerste plaats het gevolg van hogere kosten. Door de inflatie is praktisch alles duurder geworden en dat weegt op de winstgevendheid van de mijngroepen. Een krimpende inflatie en lagere rentevoeten kunnen het plaatje echter helpen verbeteren. Analisten kijken daarom steeds vaker naar de goudmijnaandelen. Ook Beursgenoten ziet daar kansen weggelegd. We gingen voor onze leden op zoek naar aandelen die volgens ons de beste kansen bieden. 

Gratis

Gratis verder lezen?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis.

Privacyverklaring
  
Premium

Onbeperkt verder lezen

Premium lid worden?

Probeer direct
en lees meteen verder!
Al abonnee? Log dan in.
Er zijn momenteel geen stijgers bekend.
Er zijn momenteel geen dalers bekend.