Techbedrijven zoals Microsoft blijven interessant voor beleggers. Na de crisis van 2008 is het bedrijf eigenlijk alleen maar meer waard geworden. Door het vele thuiswerken van tegenwoordig en het gebruik van digitale applicaties zoals Microsoft Teams, profiteert Microsoft als een van de weinige bedrijven van de coronacrisis. In dit artikel vertellen we meer over de aandelen van Microsoft, de weg die Microsoft heeft afgelegd en of het interessant is om aandelen te kopen van Microsoft.
Een aandeel van Microsoft is eigenlijk een verhandelbaar bewijs dat u een deel van het kapitaal van Microsoft bezit. Als Microsoft winst of verlies maakt, dan ziet men dat over het algemeen terug in de waarde van het aandeel. Door aandelen te kopen van Microsoft wordt u dus voor een gedeelte mede-eigenaar van dit bedrijf. En natuurlijk ziet u dan graag dat dit bedrijf winst maakt, zodat de waarde van de aandelen stijgen.
De prijs van aandelen Microsoft worden bepaald door de aandelenkoers. Deze koers wordt weer bepaald door de laatste transactie. Vaak wordt deze prijs bepaalt door de verhouding tussen vraag en aanbod. Hoe meer mensen geïnteresseerd zijn in de aandelen van Microsoft, hoe hoger de prijs van het aandeel.
Natuurlijk speelt ook de winstverwachting of onverwachte gebeurtenissen een rol bij de prijs van het aandeel. Als de winstverwachting hoog is, dan zal de prijs stijgen. Stel dat Microsoft een product op de markt brengt waar een bug in zit, dan zou de prijs kunnen dalen.
Op zich doen de aandelen van Microsoft het sinds de toetreding op de beurs erg goed. Zeker de eerste jaren gaven de aandelen een goed rendement. Tussen 2008 en 2011 liep het enigszins terug. Hier waren meerdere redenen voor. Onder andere nam de concurrentie toe, werd de pc-markt minder en zaten we middenin een crisis.
Hierna werd er door de bestuursvoorzitter Steve Balmer een strategiewijziging aangekondigd. Microsoft ging zich meer richten op diensten en apparaten. Sindsdien zien we weer een stijgende lijn. Ook de verkoop van tablets en de vernieuwde Windows-versies helpen mee bij het behouden van de marktpositie. De laatste tijd groeit Microsoft nog steeds en wist de winst en het dividend te verhogen. In tegenstelling tot veel bedrijven lijkt Microsoft juist te profiteren van het vele thuiswerken door de coronacrisis.
Wie is er niet groot geworden met de applicaties van Microsoft? Nog steeds maken we volop gebruik van de applicaties van Microsoft, zoals Word, Excel en Teams. Het begon allemaal in 1975, toen oprichters Bill Gates en Paul Allen op 4 april officieel Microsoft lanceerde. Sinds de samenwerking met computergigant IBM in 1980 is het softwarebedrijf enorm gegroeid. En zonder Microsoft had de iPhone wellicht niet bestaan: in 1997 investeerde Microsoft 150 miljoen dollar in Apple, wat ervoor zorgde dat het bedrijf kon blijven bestaan en ontwikkelen tot wat het nu is. Microsoft is zeker bepalend geweest voor het digitale tijdperk waar we nu in leven.
In 1995 waren ze een van de eerste softwareprogramma’s met een internetbrowser. Door de komst van Internet Explorer werd het voor veel particulieren mogelijk om de wondere wereld van het internet te ontdekken. Voor een lange tijd is Internet Explorer de meest gebruikte browser geweest. Door de komst van Google Chrome zijn ze echter van deze troon gestoten.
Winstgevendheid creëren is vele jaren al een sterk punt van Microsoft. In 2015 hadden ze een omzet van $93,6 miljard. Ze staan nog steeds op de lijst van werelds waardevolste bedrijven. Behalve de bekende producten zoals Skype, Microsoft Office, LinkedIn, Bing, de Xbox serie, Windows live en accessoires zorgen nu ook de intelligente cloud oplossingen voor een snelle groei.
De laatste jaren zijn de aandelen van Microsoft omhooggeschoten en hierdoor is Microsoft weer het meest waardevolle bedrijf ter wereld geworden. In 2003 waren ze deze titel even kwijt, maar ze wonnen hem ook weer terug. Over het algemeen heeft Microsoft gezorgd voor uitstekende resultaten voor de aandeelhouders.
Als we bijvoorbeeld kijken naar het tweede kwartaal van 2020, waren deze resultaten wederom uitstekend. De winst per aandeel steeg toen met 40%. In een kwartaal behaalde Microsoft een nettowinst van $ 11,6 miljard. Hier was mede de supersnelle groei van de cloud voor verantwoordelijk, maar ook de andere divisies presteerden goed.
Het is lastig te zeggen of het verstandig is om te investeren in het aandeel van Microsoft. We zien dat Microsoft de groei al een tijd vast weet te houden. Maar voor hoe lang zal dat zo blijven doorgaan? Dat is lastig te voorspellen. En prestaties uit het verleden zijn zeker geen garantie voor de toekomst.
Lees u altijd goed in voordat u gaat beleggen in aandelen van Microsoft. Wilt u ook een voorsprong in beleggen? Word lid van Beursgenoten.