Beleggen in zonnepanelen

Er is steeds meer behoefte aan schone en duurzame energie. Momenteel wordt er nog veel energie opgewekt met behulp van fossiele brandstoffen. Naast dat fossiele brandstoffen opraken, zijn ze ook schadelijk voor het milieu vanwege de CO2-uitstoot. Om klimaatverandering tegen te gaan is er een stijgende vraag naar duurzame energie. De meest gebruikte manieren voor het opwekken van duurzame energie zijn met windenergie, zonne-energie en waterkracht. Beleggers kunnen profiteren van deze trend. Op deze pagina gaan we dieper in op het beleggen in zonnepanelen. U leest hier meer over de werking van zonnepanelen, hoe u kunt beleggen in zonnepanelen en wat de voor- en nadelen zijn van het beleggen in zonnepanelen.

De werking van zonnepanelen

Voordat we dieper ingaan op het beleggen in zonnepanelen, is het goed om te kijken naar de werking van zonnepanelen. Zonnepanelen worden gebruikt om zonne-energie om te zetten in stroom. Deze panelen bevatten zonnecellen. Deze zonnecellen vangen de zonnestralen op en zetten dit om in gelijkstroom. Deze stroom kan niet direct gebruikt worden. Om deze energie te kunnen gebruiken moet het eerst worden omgezet in wisselstroom. Hiervoor wordt een omvormer gebruikt. Wisselstroom is dezelfde soort stroom die uit uw stopcontact komt. Bij het opwekken van stroom met zonne-energie worden er geen fossiele brandstoffen gebruikt. Zonne-energie is daarom een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen. Met de stijgende vraag naar duurzame energie kunnen zonnepanelen daarom een interessante belegging zijn voor beleggers.

Hoe kan ik beleggen in zonnepanelen?

Iemand kan investeren in zonnepanelen om zijn of haar eigen huis van groene stroom te voorzien. Daarnaast kan er ook geïnvesteerd worden in zonnepanelen om rendement te behalen uit deze investering. Er kan op verschillende manieren belegd worden in zonnepanelen. 

Crowdfundings voor zonne-energie projecten

Er zijn verschillende crowdfunding platformen waar men zich kan inschrijven voor collectieve zonne-energieprojecten door heel Nederland. Zo kunnen bedrijven, scholen en sportverenigingen hun zonne-energie project aanmelden op deze platformen in de vorm van een crowdfunding. Iedereen met een account op het platform kan zijn of haar geld beleggen in één van deze projecten. In ruil hiervoor ontvangt de belegger een bepaald rentepercentage en/of opbrengsten van de opgewekte stroom met het zonne-energieproject. Daarnaast wordt tijdens de looptijd ook het ingelegde bedrag afgelost.

Beleggen in zonne-energie via ETF’s

Het is ook mogelijk om te beleggen in zonne-energie via ETF’s. Bij deze beleggingsmethode wordt er via onderliggende fondsen belegd in zonne-energie. Deze ETF’s volgen een index die bestaat uit bedrijven die alleen actief zijn in de zonne-energiesector. Op dit moment zijn er nog geen Europese zonne-energie ETF’s verkrijgbaar. Wel is het mogelijk om te beleggen in de Amerikaanse zonne-energie markt.

Beleggen in zonne-energie via aandelen

Verder is het mogelijk om te beleggen in zonne-energie door aandelen te kopen. Dit kunnen aandelen zijn van bedrijven die zonnepanelen produceren, zich bezighouden met het opslaan van zonne-energie of het ontwikkelen van omvormers van zonne-energie. Het beleggen in zonne-energie aandelen brengt een hoger risico met zich mee dan het beleggen in zonne-energie ETF’s.

De voor- en nadelen van beleggen in zonnepanelen

De stijgende vraag naar duurzame energie maakt het beleggen in zonnepanelen aantrekkelijk. Het beleggen in zonnepanelen heeft zijn voor- en nadelen. We geven hieronder een overzicht van de verschillende voor-en nadelen.

Voordelen beleggen zonnepanelen

  • Goed voor het milieu: Met een belegging in zonnepanelen kan rendement behaald worden en het is daarnaast ook nog eens goed voor het milieu.
  • Verschillende mogelijkheden: Er zijn verschillende manieren om te beleggen in zonnepanelen. Dit maakt het aantrekkelijk voor verschillende soorten beleggers. Beleggers die een hoger risico willen lopen kunnen bijvoorbeeld kiezen voor zonne-energie aandelen en de belegger die minder risico wilt lopen kan kiezen voor zonne-energie ETF’s.
  • Stabiel rendement: Met het beleggen in zonnepanelen valt een stabiel rendement te behalen. Dit geldt met name voor de crowdfundings voor zonne-energie projecten. Hiervoor ontvangt de belegger namelijk jaarlijks een vast rentepercentage over zijn belegging.

Nadelen beleggen zonnepanelen

  • Laag rendement: Met name voor de ETF’s en crowdfunding projecten geldt dat het rendement over de belegging niet heel hoog ligt. Met de zonne-energie aandelen valt er een hoger rendement te behalen. Dit gaat wel gepaard met een hoger risico.
  • Risico om geld te verliezen: Ook bij het beleggen in zonne-energie loopt men risico om hun geld te verliezen. Dit geldt voor zowel de zonne-energie aandelen en ETF’s, als voor de crowdfunding projecten. 

Voorsprong op beleggen met Beursgenoten

Wanneer is het beste moment om te gaan beleggen in zonnepanelen? Wat zijn de ontwikkelingen in de zonne-energie markt? Hoe kan ik het beste beleggen in zonnepanelen? Voor antwoorden op deze en meer vragen heeft Beursgenoten regelmatig analyses met diepgaand onderzoek. Onze bevindingen vindt u terug op onze site en magazine. Beursgenoten is vermaard om haar parels. Beleggen doe je samen. Kies dus voor een lidmaatschap op Beursgenoten. Zo bent u altijd op de hoogte van het laatste nieuws en mist u geen belangrijke kansen.