Beleggen kan op allerlei soorten manieren en in een verscheidenheid aan opties. Maar de eigenlijke oerversie van beleggen in geld blijft het ouderwetse sparen; geld opzij zetten voor later. Vroeger werd er geld in een oude sok onder het bed verstopt, tegenwoordig zijn daar handige manieren voor bij de banken zelf. Maar hoe interessant is sparen anno 2020 eigenlijk nog? Wat levert het eigenlijk nog op? Zijn er risico's? En de grote vraag: kunt u beter sparen of beleggen? Wij brengen u graag op de hoogte.
Een belegging in geld kan het best gedefinieerd worden als: het inleggen van een geldbedrag om daar weer meer geld mee te genereren. De makkelijkste belegging in geld is een bedrag opzij zetten op een daarvoor aangemaakte spaarrekening. Als beloning krijgt u van de bank een bepaald percentage rente dat aan het eind van het jaar wordt gestort op de desbetreffende rekening.
U kunt op verschillende manieren uw geld beleggen. De meest simpele methode is sparen. Ook kunt u ervoor kiezen om uw geld te beleggen door aandelen te kopen, obligaties te kopen, te beleggen in derivaten of uw geld door iemand anders te laten beleggen. Er zijn tal van manieren waarop u kunt beginnen met beleggen.
Dat Geert Schaaij geen fan van sparen is, dat zal u niets verbazen. Hij omschrijft overheden en centrale banken als wolven in schaapskleren. Zo schreef hij ook 'Ons geld wordt onteigend en voor we het beseffen gaat het in rook op'. Benieuwd wat Geert nog meer te vertellen heeft over sparen als een belegging in geld? Bekijk dan deze video waarin Geert zijn visie op sparen geeft.
Wilt u miljonair worden of miljonair blijven? Dan is zijn boek 'De wolf jaagt op uw geld' verplichte literatuur. Hierin vertelt Geert Schaaij (beleggingsexpert) hoe knoeien met geld in zijn werk gaat. Dat de devaluatie van geld grote gevolgen heeft, waardoor de armen steeds armer worden en Geert waarschuwt in zijn boek ook de rijken. Ingewikkelde materie wordt begrijpelijk gemaakt en u komt er op eenvoudige wijze achter hoe u uw vermogen in stand houdt.
Wilt u ook rijk worden of juist rijk blijven? Lees dan zijn boek 'De wolf jaagt op uw geld'.
Het primaire rendement dat u ontvangt bij het sparen is de rente die door de instantie aan u wordt uitbetaald. Dit als beloning voor u dat u uw geld aan deze partij toevertrouwt om te beheren. De standaardrente bij veel banken is op dit moment helaas niet erg hoog, waardoor er bij sparen niet heel veel rendement te behalen valt. In zo’n geval is een spaardeposito een meer interessante optie, al moet u er hier rekening mee houden dat het geld één of meerdere jaren niet toegankelijk is voor u.
Waar het rendement niet erg hoog ligt bij sparen, zijn ook de risico’s vrij klein. Bij het sparen bij een bank is eigenlijk het enige risico dat u loopt de mogelijkheid dat de bank failliet gaat. In zo’n geval wordt namelijk maar tot een bepaald spaarbedrag uitgekeerd (indien dit al mogelijk is).
Daarbij is inflatie ook een variabele die uw spaargeld kan bedreigen. Wanneer de prijzen stijgen, kan u met de euro’s die u vijf jaar geleden hebt weggezet nu al minder kopen. Ondanks opbrengsten uit rente verdient u aan dat sparen in zo’n geval niks of maakt u zelfs indirect verlies. Daarbij zijn de rentepercentages de afgelopen tijd flink gedaald, waardoor er hardop getwijfeld mag worden aan het huidige rendement van sparen.
Wat is uw doel? En hoeveel risico bent u bereid om te lopen? Dat zijn zaken om goed over na te denken. Wilt u flink vermogen opbouwen? Of passief inkomen? Dan gaat uw spaargeld op de bank u daar niet aan helpen. Wilt u zo min mogelijk risico lopen? Dan zou op de bank wellicht beter bij u passen. Twijfelt u nog steeds? Lees en luister dan wat Geert Schaaij te zeggen heeft over sparen versus beleggen.
In de basis hebben wij een aantal adviezen:
Wilt u meer leren over beleggen? Of misschien zelfs wel beleggingsexpert worden? Lees dan onze gehele kennisbank over beleggen voor beginners . Wij breiden deze continu uit, zodat u altijd op de hoogte bent van de meest actuele informatie over beleggen.