Naast gewone aandelen bestaan er ook preferente aandelen. Deze preferente aandelen worden ook wel ‘prefs’ of bevoorrechte aandelen genoemd. De aandeelhouders van deze preferente aandelen genieten van meer voordelen dan de aandeelhouders van gewone aandelen. Wat preferente aandelen precies zijn, het verschil met gewone aandelen en de voor-en nadelen komen allemaal aan bod in dit artikel.
De naam zegt het al: preferent. Prefererend ten opzichte van andere aandelen. Preferente aandelen heten ook wel bevoorrechte aandelen.
Het verschil tussen preferente en gewone aandelen zit onder andere in de uitbetaling. Preferente aandelen hebben voorrang op uitbetaling van een dividend. In sommige gevallen genieten aandeelhouders van preferente aandelen van nog meer voordelen. Deze aandeelhouders zijn dus bevoorrecht. Daarom worden preferente aandelen ook wel bevoorrechte aandelen genoemd.
Meestal bestaan dit soort situaties bij noodlijdende bedrijven die door extra voorwaarden te bieden aan geldverstrekkers het hoofd boven water trachten te houden. Het uitgeven van preferente aandelen is dus niet persé een goed teken.
Beursexpert Geert Schaaij voorziet in 2021 grote kansen voor drie specifieke aandelen. Voor iedereen die belangstelling heeft in zijn tips, hebben we een top 3 gemaakt van aandelen die in 2021 een heel goede belegging kunnen zijn.
Download de 3 aandelen die kunnen gaan knallen in 2021
Er zitten een aantal voordelen aan het kopen van preferente aandelen:
Voor preferente aandelen wordt een vast percentage dividend vastgesteld bij de uitgifte ervan. De hoogte van het dividend van deze aandelen is niet afhankelijk van de hoogte van de winst van een onderneming. Maakt een onderneming weinig winst, dan verandert hierdoor de hoogte van uw dividend niet. Beleggen in preferente aandelen is hierdoor een relatief transparante belegging omdat u weet welk percentage dividend u kunt verwachten.
In sommige uitzonderlijke gevallen is het zo dat aandeelhouders van preferente aandelen dubbel meedelen in de dividenduitkering. Als deze situatie zich voordoet kan dit een voordeel zijn.
Als u in het bezit bent van preferente aandelen heeft u een voorkeurspositie bij een faillissement van het bedrijf waarin u aandelen hebt. Een faillissement is nooit gunstig wanneer u aandelen heeft bij een bedrijf, maar met preferente voordelen is deze positie wel iets gunstiger. Als er na betaling van alle schuldeisers nog geld over is, krijgen eerst de preferente aandeelhouders geld en daarna pas gewone aandeelhouders.
Naast voordelen bestaan er ook altijd nadelen. Dit is ook het geval bij preferente aandelen.
In Nederland worden preferente aandelen relatief weinig verhandeld. In andere landen zoals bijvoorbeeld Amerika zijn preferente aandelen veel gebruikelijker.
Een nadeel van een vast dividend percentage is dat uw dividend niet zal stijgen naarmate de onderneming meer winst maakt. Enerzijds heeft u meer inzicht in de opbrengst van uw aandeel, maar u zal met preferente aandelen nooit extra dividend uitgekeerd krijgen tijdens een goed jaar.
Door een aandeel te kopen binnen een bedrijf koopt u doorgaans een aandeel in het bedrijf. Dat wil zeggen dat u vaak ook stemrecht koopt binnen het bedrijf. Dit geldt niet voor alle aandelen en ook niet voor preferente aandelen.
In de basis liggen er een aantal redenen ten grondslag aan de uitgifte van preferente aandelen. De uitgifte van preferente aandelen heeft vaak te maken met financiering van de onderneming of het beschermen van de onderneming.
Er zijn drie soorten preferente aandelen:
Financieringspreferente aandelen zijn preferente aandelen die worden uitgegeven om een onderneming te financieren. Deze financieringspreferente aandelen worden ook wel financieringsprefs genoemd.
Typisch voor financieringsprefs is het vaste rendement dat ze opleveren. Het rendement is namelijk niet gekoppeld aan het bedrijfsresultaat, maar bijvoorbeeld aan de algehele rentevoet binnen de markt. Rendement wordt alleen uitgekeerd wanneer de onderneming voldoende winst heeft gemaakt. Maakt een onderneming na enkele jaren pas winst? Dan wordt gemist rendement niet meer uitbetaald.
Cumulatief preferente aandelen worden ook wel cumprefs genoemd. Deze preferente aandelen hebben voor bedrijfseigenaren een voordeel ten opzichte van de financieringspreferente aandelen. Bij financieringsprefs wordt namelijk alleen rendement uitgekeerd wanneer er voldoende winst gemaakt is. Gemist rendement voor de aandeelhouders wordt in de toekomst niet ingehaald. Bij cumulatief preferente aandelen wordt gemist rendement alsnog met voorrang uitgekeerd.
Dit preferente aandeel wordt ook wel een beschermingspref genoemd. Een onderneming kan een beschermingspreferente aandeel uitgeven om een (vijandige) overname te voorkomen. Dit wordt ook wel een beschermingsconstructie genoemd.
Om een overname te behoeden van een vijandige overname worden er dan preferente aandelen uitgegeven met speciale rechten. Denk aan een zwaarder stemrecht wanneer er een nieuw bestuur wordt gekozen.
Preferente aandelen moeten niet verward worden met prioriteitsaandelen. Waar je bij preferente aandelen voorrang hebt op de uitbetaling van het dividend, hebben aandeelhouders van prioriteitsaandelen voordelen als het gaat om bepaalde rechten. Zo kunnen aandeelhouders van prioriteitsaandelen bij bepaalde beslissingen een veto uitoefenen. Lees hier meer over prioriteitsaandelen.
Zoals gezegd, wordt er in Nederland weinig gehandeld in preferente aandelen. Hoe, waar en bij wie kunt u dan preferente aandelen kopen? Op de beurs in Nederland kunt u preferente aandelen kopen bij bedrijven zoals de BAM, Unilever, Hunter Douglas of ABN Amro. Ook kunt u bevoorrechte aandelen kopen via brokers of banken. Maar, zoals gezegd, is het verkopen van preferente aandelen in Nederland niet heel gebruikelijk.
Beleggen kan op veel verschillende manieren. Hoe en waarin u belegt, is geheel uw eigen keuze. Bent u bijvoorbeeld een offensieve of defensieve belegger? Wilt u passief beleggen in bijvoorbeeld een vastgoedfonds of obligaties? Of actief beleggen in aandelen? Daarnaast kunt u ervoor kiezen om zelf of beheerd te beleggen. Genoeg keuzes om te maken!
Ga naar onze kennisbank over beleggen en neem uw voorsprong in beleggen.