Beleggen in obligaties

Beleggen in obligaties

Beleggen in obligaties, is het uitlenen van geld waarvoor u in ruil rente ontvangt. Maar wat zijn obligaties precies? En hoe gaat dat beleggen in obligaties precies? Er zijn verschillende soorten obligaties waarin gehandeld kan worden. Lees u goed in voordat u gaat beleggen in obligaties zodat u precies weet welk rendement het u oplevert en wat de risico’s ervan zijn. 


Alles over beleggen in obligaties


Wat zijn obligaties?

Obligaties zijn waardepapieren uitgegeven door een bedrijf, een overheid of een andere organisatie waarvoor in ruil geld uitgeleend wordt. Denk bijvoorbeeld aan het Rode Kruis of een kankerinstituut.

Wat is beleggen in obligaties?

Beleggen in obligaties is het verstrekken van waardepapieren door een bedrijf of instantie, waarvoor in ruil geld wordt verstrekt aan dit bedrijf of deze instantie door de bezitter van deze waardepapieren. Dit bedrijf of deze instantie die deze obligaties verstrekt in ruil voor geld, wordt ook wel de emittent genoemd. De koper (uiteindelijke bezitter) van de obligatie ontvangt rente voor het uitlenen van dit geld. Obligaties, of eigenlijk deze waardepapieren, worden ook wel effecten genoemd. Het is mogelijk om in deze waardepapieren te handelen, dit is dus de handel in obligaties. 

Looptijd van obligaties

Aan deze obligaties is een looptijd verbonden, dit is de periode waarin de bezitter van de obligatie geld uitleent aan het bedrijf of de instantie. Dit is ook de periode waarin de bezitter van de obligatie rente ontvangt over het uitgeleende geld. Meestal gebeurt deze uitbetaling jaarlijks op een vastgestelde dag. 

In welke obligaties kunt u beleggen?

Er bestaan veel verschillende soorten obligaties. De risico’s voor het beleggen in obligaties hangt niet alleen samen met de aanbieder van de obligaties. Het hangt ook af van het het type obligatie. Een aantal voorbeelden van types obligaties zijn: 

  • Eeuwigdurende obligaties
  • Inflatiegelinkte obligaties
  • Converteerbare obligaties
  • Reverse convertibles
  • Obligaties met een put
  • Achtergestelde obligaties
  • Zerocoupons

Lees hier meer over de verschillende soorten obligaties.

Praktijkvoorbeeld

Wellicht klink het beleggen in obligaties nog abstract in de oren. Om het concreter te maken, hebben we een praktijkvoorbeeld:

Stel een belegger heeft een spaarvarken met 1.000 euro erin. Hij zet het geld niet op de bank maar leent het uit aan zijn buurman. De buurman belooft dat hij jaarlijks een vaste rente van 4 procent betaalt, want de belegger heeft nog een tweede, klein spaarvarkentje en dan kan die ook mooi vet worden. De afspraak is dat over vijf jaar de buurman het spaarvarken gevuld met de 1.000 euro en de laatste termijnrente weer teruggeeft. De buurman zet deze afspraak met de belegger op papier. Alles staat vast: de debiteur is de buurman, de rente is jaarlijks 4 procent en de looptijd van de lening is vijf jaar. Dit papier waar de afspraken op staan is in principe een obligatie, oftewel een waardepapier.

Het rendement 

Een voordeel van beleggen in obligaties is een relatief grote zekerheid van het directe rendement. In sommige gevallen geldt dit ook voor de hoogte van het rendement. Een obligatie heeft een bepaalde looptijd en gedurende deze looptijd wordt periodiek rente uitbetaald. Afhankelijk van het type obligatie dat u in uw bezit heeft, wordt de zekerheid en de hoogte van het rendement bepaald. Dit hangt ook samen met de afspraken die verbonden zijn aan uw type obligatie. 

Koersrendement

Naast het directe rendement bestaat er ook de mogelijkheid om koersrendement uitgekeerd te krijgen. U kunt koersrendement maken wanneer, de naam zegt het al, de koers van uw obligatie stijgt. De koers van een bestaande obligatie stijgt op het moment dat de rentevoet daalt. Daardoor worden nieuwe obligaties tegen een lagere indirecte rente uitgegeven en worden bestaande obligaties, met een nog hogere rente, meer gewild. De vraag naar uw bestaande obligatie stijgt en daardoor ook de koers van uw obligatie. In tegenstelling tot het directe rendement op uw obligatie vanuit de rente, is niet duidelijk of en hoeveel koersrendement u zult genieten. 

Meer informatie over het rendement leest u in het artikel 'Obligaties: wat bepaalt het rendement?'.

De risico’s

Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. Dit geldt ook voor het beleggen in obligaties. Naast relatief veilige obligatiemarkten, zijn er ook obligaties in wervelende markten. Allesbehalve saai en veilig.

Bij het beleggen in obligaties zijn er verschillende risico's te onderscheiden. De twee grootste risico's zijn volgens ons de rentevoet en de emittent die mogelijk in de problemen komt.

Risico 1: de rentevoet 

De rentevoet is indirect van invloed op de koerswaarde van uw obligaties. Stijgt de rente en krijgen nieuwe obligaties meer rente uitgekeerd dan uw bestaande obligatie? Dan daalt de koerswaarde van uw bestaande obligatie. 

Risico 2: de emittent komt in financiële problemen

De emittent is de partij die de obligaties uitgeeft in ruil voor een geldlening. Het bedrijf, de overheid of de instantie die de obligaties uitgeeft in ruil voor geld, kan in financiële problemen komen. Het gevolg is dat u hierdoor geen rente ontvangt over uw uitgeleende geld. Is het nog erger en blijven de financiële problemen? Dan kan het zelfs zijn dat u uw uw uitgeleende geld niet terugkrijgt. 

Hoe veilig het beleggen in obligaties is, vertellen we in het artikel 'Zijn obligaties een veilige belegging?'. 

Waarom zou u in obligaties beleggen? 

U wilt gaan beleggen, maar waarom zou u in obligaties gaan beleggen? Kortom: welke voordelen levert het u op? 

  1. Een relatief laag risico
  2. Relatief stabiel rendement
  3. Goede aanvulling op uw portefeuille

1. Relatief laag risico 

Laten we voorop stellen dat aan beleggen áltijd een risico kleeft. Bij sommige beleggingen is dit risico groter dan bij een andere manier van beleggen. Het beleggen in obligaties geeft een relatief laag risico, deze hangt samen met de zekerheid van de debiteur. 

2. Relatief stabiel rendement

Afhankelijk van het type obligatie dat u heeft, heeft u een stabiel rendement bij het beleggen in obligaties. Bij de lening wordt in de meeste gevallen een vast percentage rendement vastgesteld en ook wordt afgesproken wanneer dit wordt uitgekeerd. 

3. Goede aanvulling op uw portefeuille

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: loop niet in zeven sloten tegelijk en spreid uw kansen. Het beleggen in obligaties is een goede aanvulling op uw portefeuille en zorgt voor een goede variatie hierin. 

Naast beleggen in obligaties zijn er nog meer mogelijkheden om te beleggen. Denk bijvoorbeeld aan beleggen in vastgoed of een vastgoedfonds, indexbeleggen of beleggen in aandelen


Lees meer over: beleggen in aandelen, beleggen in preferente aandelenbeleggen in obligaties, beleggen in derivaten, beleggen in opties, beleggen in warrants, beleggen in turbo'sbeleggen in vastgoed of vastgoedfonds, beleggen in beleggingsfonds, duurzaam beleggen, beleggen in goud, beleggen in zilver, beleggen in oliebeleggen in windenergie, beleggen in bitcoin, defensief of offensief beleggenzelf beleggen of beheerd beleggen?, vermogensbeheer