6454a34b528fb65b3ed17389a97c4143aa4af388.png

Beleggingsfondsen

Beleggen kan op diverse manieren. Zo kunt u beleggen in aandelenobligaties of in vastgoed. Ook is het mogelijk om te beleggen in een beleggingsfonds. Wat is een beleggingsfonds, hoe werkt het in de praktijk en hoeveel risico loopt u door te beleggen in een beleggingsfonds? In dit artikel leggen we het u uit.


Alles over beleggen in een beleggingsfonds


Wat is een beleggingsfonds?

In een beleggingsfonds wordt geld belegd van verschillende beleggers. Dit geld wordt verdeeld over allerlei soorten beleggingen. Aandelen, obligaties en onroerend goed zijn voorbeelden van de soorten beleggingen. Het verdelen van het geld wordt gedaan om de risico's zoveel mogelijk te spreiden. Op die manier loopt u minder risico. Dit is vooral aantrekkelijk voor particuliere beleggers. Daarnaast heeft u zelf weinig expertise van de financiële markt en beleggen nodig, aangezien de beleggingen voor u worden gedaan. Het enige wat u moet doen, is een beleggingsfonds kiezen dat bij uw wensen past. 

Verschillende beleggingsfondsen

Voordat u beslist om deel te nemen aan een beleggingsfonds, is het goed om te weten welke er zijn. De meest bekende zijn aandelenfondsen, obligatiefondsen, vastgoedfondsen en mixfondsen. 

Aandelenfonds

Bij aandelenfondsen wordt er belegd in aandelen van verschillende bedrijven. Uw investering wordt dus belegt in meerdere bedrijven, waardoor het risico over een groot aantal bedrijven wordt gespreid. 

Obligatiefonds

Een andere vorm van beleggingsfonds is een obligatiefonds. Een investering in een obligatiefonds wordt voornamelijk belegd in staats- of bedrijfsobligaties. Over het algemeen kent een obligatiefonds een lager risico dan een aandelenfonds. 

Vastgoedfonds

Vastgoedfondsen zijn in trek bij mensen die graag willen beleggen in vastgoed, zonder de verantwoordelijkheid over het vastgoed te hebben. Er zijn diverse soorten vastgoedfondsen om in te investeren. Lees hier meer over vastgoedfondsen. 

Mixfondsen

Mixfondsen zijn opgebouwd uit verschillende beleggingsfondsen. Naast aandelen zijn dit bijvoorbeeld ook obligaties, vastgoed en grondstoffen. Mixfondsen zijn bij uitstek goede fondsen omdat de risico's zoveel mogelijk verspreid worden. Bij een eventueel faillissement van een bedrijf wordt dit nauwelijks in de beleggingsportefeuille gevoeld. Dit maakt mixfondsen vooral geschikt voor startende of voorzichtige beleggers of als u met een beperkt vermogen belegt. 

Welk beleggingsfonds kiest u?

Zodra u het besluit heeft genomen om deel te nemen aan een beleggingsfonds, is het belangrijk om na te denken over welk beleggingsfonds u kiest. Bij de keuze voor een bepaald fonds kunt u onder andere kijken naar het historisch rendement, de kosten, maar ook het risico dat u loopt en natuurlijk ook in welk type fonds u belegt.

Een praktijkvoorbeeld

U ontvangt niet langer rente op uw spaargeld en dus besluit u om te gaan beleggen. Echter wilt u niet lukraak beleggen, want u zet uw geld graag in om een steentje bij te dragen aan een betere wereld. De keuze om duurzaam te beleggen helpt u in uw keuze voor een beleggingsfonds. U belegt bijvoorbeeld in een duurzaam beleggingsfonds die de vervuiling van de wereld tegengaat óf een fonds waarbij mensenrechten hoog in het vaandel staan.

Rendement op een beleggingsfonds

Beleggen brengt altijd risico's met zich mee, maar u kunt er wel alles aan doen om de risico's zoveel mogelijk te beperken. Dit doet u door de risico's te spreiden over meerdere fondsen. Naast zelf beleggen is ook beheerd beleggen een optie. Het beleggen wordt dan gedaan door een specialist. Dit is vooral interessant als u weinig tijd heeft of als u bepaalde verantwoordelijkheid niet durft te nemen.

Redenen om deel te nemen aan een beleggingsfonds

Beleggingsfondsen zijn een interessante optie als u streeft naar een brede spreiding van uw beleggingen. Ook als het u aan tijd en kennis ontbreekt, bijvoorbeeld om u te verdiepen in bedrijven en markten, is deelname aan beleggingsfondsen aantrekkelijk. Tot slot zijn beleggingsfondsen ook in trek omdat u met relatief kleine bedragen kunt beleggen en zo de risico's maximaal kunt spreiden.


Twijfelt u nog steeds? Laat u dan adviseren door een specialist en zet alle voor- en nadelen van deelname aan een beleggingsfonds op een rij. Dit helpt bij het maken van een weloverwogen besluit.


Lees meer over: beleggen in aandelen, beleggen in preferente aandelenbeleggen in obligaties, beleggen in derivaten, beleggen in opties, beleggen in warrantsbeleggen in vastgoed of vastgoedfonds, duurzaam beleggen, beleggen in goud, beleggen in windenergie, beleggen in bitcoin, defensief of offensief beleggenzelf beleggen of beheerd beleggen?