Bitcoin is een beleggingsproduct waar u waarschijnlijk al veel over gehoord en gelezen heeft. Steeds meer beleggers zijn bereid om hun kans te wagen en investeren in bitcoin. Wat betekent het om te beleggen in bitcoin? En wat is een bitcoin precies? We leggen het graag aan u uit.
Alles over beleggen in bitcoin
Als u gaat beleggen, is het belangrijk dat u weet waar u in belegt. Het is namelijk niet verstandig om te gaan beleggen in beleggingsproducten die u niet (goed) begrijpt. Omdat een bitcoin een relatief nieuw beleggingsproduct is, kan het zijn dat u niet precies weet wat een bitcoin eigenlijk is. We leggen daarom eerst uit wat een bitcoin is, zodat u goed op de hoogte bent van dit beleggingsproduct.
Bitcoin is een digitale munt en wordt ook wel cryptovaluta genoemd. Cryptovaluta, ook wel crypto's of cryptogeld, is de naam voor alle digitale munten bij elkaar. Bitcoin is de eerste en bekendste digitale munt. In totaal zijn er inmiddels ongeveer duizend verschillende digitale munten. Een andere naam voor al deze digitale munten, exclusief de bitcoin, is altcoins. Het digitale geld is versleuteld door een computercode, ook wel cryptografie genoemd.
Bitcoin is ontwikkeld om digitaal te betalen zonder dat daar een bank voor nodig is. De bank is niet nodig, omdat alle data wordt opgeslagen in een Blockchain. Een Blockchain is een nieuw soort database en slaat data niet op bij één centrale server, maar in een computernetwerk. Elke transactie wordt een nieuw blokje in dit netwerk en wordt versleuteld door middel van cryptografische codes. Dit geheel is onmogelijk om te kraken of te veranderen.
Omdat er geen bank aan te pas komt bij cryptovaluta, bent u wel zelf verantwoordelijk voor het beheren van de munt. Er is geen bank of andere instelling die uw bitcoins terughaalt als u deze bijvoorbeeld naar de verkeerde persoon heeft overgeboekt. Let daarom goed op als u betaalt met bitcoin.
Beleggen in het algemeen brengt risico's met zich mee. Beleggen in bitcoin is daar geen uitzondering op. De koers van de bitcoin kan sterk dalen, maar ook sterk stijgen. Door op het juiste moment te kopen en te verkopen, kunt u veel geld verdienen. Meestal is het moeilijk te voorspellen wat de bitcoin gaat doen. We zien flinke fluctuaties in de waarde van bitcoin, waardoor het een risicovolle manier van beleggen is.
Veel mensen noemen een investering in bitcoin eerder gokken dan beleggen. Wanneer u minder risico wil lopen om uw inleg te verliezen en uw vermogen gestaag wil laten groeien, kunt u bijvoorbeeld ook overwegen om te beleggen in ETF's. Met een ETF belegt u in meerdere aandelen tegelijk, waardoor het risico wordt gespreid. Wilt u gaan beleggen in ETF's, maar moeten dat wel crypto ETF's zijn? Dan moet u hiervoor op buitenlandse markten zijn, want deze zijn nog niet te koop in Nederland.
Om te beleggen in bitcoins is een broker nodig. Er zijn brokers die zich alleen specialiseren in bitcoins, zoals Bitvavo en Litebit. Het is ook mogelijk om in bitcoins te beleggen bij een meer algemene broker. Voorbeelden hiervan zijn de DeGiro en Plus500. Bij deze brokers kunt u naast bitcoins ook beleggen in andere beleggingsproducten, zoals aandelen of ETF's.
Goede brokers zullen eerst uw identiteit controleren. Om dit te controleren is er een foto van uw identiteitsbewijs of paspoort nodig. Daarnaast moet er vaak een eurocent overgemaakt worden naar de rekening van de broker om uw bankrekening te valideren. Nadat uw gegevens zijn gecontroleerd en zijn goedgekeurd bij de broker, kunt u gaan beginnen met beleggen in bitcoin.
U kunt ervoor kiezen om bitcoins te kopen en te wachten tot deze meer waard worden, maar het is ook een optie om te gaan daytraden met bitcoin. Dit betekent dat de bitcoins binnen één handelsdag worden gekocht en verkocht. Omdat bitcoin sterk schommelt, is het een product dat veel gekozen wordt voor daytrading.
Het risico van beleggen in bitcoin, en van beleggen in het algemeen, is dat u uw inleg kunt verliezen. Bij bitcoin kan het verliezen van uw geld opeens heel snel gaan. Op sommige dagen kan het namelijk voorkomen dat de munt zo'n 20 tot 30% daalt.
Het is niet altijd duidelijk waarom de waarde van de munt stijgt of daalt. Wel zien we dat het wereldnieuws van invloed is op de koers. De Autoriteit Financiële Markten raadt consumenten in ieder geval af om te beleggen in bitcoins. Wanneer u toch in bitcoin wil beleggen, is het belangrijk dat u alleen geld inlegt dat u niet nodig heeft.
Kortom: lees u goed in voordat u begint met het beleggen in bitcoin. Wilt u op de hoogte blijven van de laatste trends binnen de cryptovaluta of scherpe beursanalyses ontvangen? Word dan abonnee bij Beursgenoten.