Beleggen in zilver

Beleggen in zilver

Veel beleggers zien zilver als een aantrekkelijke investering. Door de vele prijsbewegingen die zilver heeft gemaakt in de afgelopen jaren, wordt beleggen in zilver gezien als een interessante investering die voor hoge rendementen kan zorgen. Waarom is beleggen interessant? En hoe kunt u beleggen in zilver? We leggen het graag aan u uit.

Alles over beleggen in zilver


Wat is beleggen in zilver? 

Beleggen in zilver betekent dat u geld investeert in zilver. Dit kan betekenen dat u geld investeert in de productie van zilver, de handel van zilver of het zilver zelf. In de meeste gevallen kopen beleggers een aantal edelmetaal in munt of staven. De prijs van zilver wordt bepaald door de marktvraag. In vergelijking met de goudmarkt, is de zilvermarkt een stuk volatieler. Dit komt doordat de zilvermarkt een stuk kleiner is.

Hoe kunt u beleggen in zilver? 

Er zijn verschillende manieren om te beleggen in zilver. Een optie is om fysiek zilver te kopen en te bewaren, om het vervolgen weer te verkopen wanneer het in waarde is gestegen. Tegenwoordig zijn er genoeg andere manieren om te beleggen in zilver. Beleggen in zilver kunt u doen bij verschillende partijen zoals banken of beleggingsfondsen, maar ook online bij trading software websites.

Derivaten

Een manier om te beleggen in zilver is door gebruik te maken van derivaten. Dit wordt veel gebruikt voor korte termijn beleggingen. Hierbij kunt u gebruik maken van CFD’s om te voorspellen of de koers gaat stijgen of dalen. Een interessante manier, omdat zilver volatiel is.

Opties

Beleggen in zilver met opties is ook mogelijk. Dit houdt in dat u de mogelijkheid hebt om zilver tegen een bepaalde waarde te kopen of te verkopen. Kiest u voor beleggen in zilver met opties, dan kiest u als belegger zelf de looptijd.

Aandelen

Een belegging doen in zilver hoeft niet direct verbonden te zijn met zilver. Zo kunt u ook aandelen kopen in bijvoorbeeld een zilvermijn. Hierdoor is de koers niet 1 op 1 verbonden met zilver, omdat naast de koers van zilver in een bedrijf ook andere factoren invloed kunnen hebben op de waarde van het aandeel.

De risico’s van beleggen in zilver

Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee, zo ook het beleggen in zilver. De prijs van zilver is afhankelijk van vraag en aanbod, maar daarnaast zijn er nog een aantal andere risico’s waar u rekening mee moet houden bij het beleggen in zilver.

Wisselkoersrisico

Een risico is het wisselkoersrisico. De waarde van zilver wordt wereldwijd in Amerikaanse dollars verhandeld. Wanneer u zilver in euro’s koopt, en de koers van de Amerikaanse dollar wordt meer waard ten opzichte van de euro, dat heeft dit een positief effect.  Andersom werkt het ook zo: een waardedaling van de Amerikaanse dollar heeft een negatief effect. Wees u bewust van dit risico. 

Faillissement van de bank

Een faillissement van de bank is een risico wanneer u gaat beleggen in zilver bij een bank. Wanneer een bank in financiële problemen komt, of zelfs failliet gaat, kunt u uw geld (deels) verliezen.

Waarom beleggen in zilver

Waarom beleggen in zilver? Er zijn verschillende redenen waarom beleggen in zilver een goede investering is.

Echt geld

Ondanks dat zilver geen deel uitmaakt van onze valuta, is zilver nog steeds geld. Zilver kan net als goud niet worden gecreëerd, zoals bij brief- en muntgeld wel het geval is.

Goedkoper dan goud

Zilver is goedkoper dan goud. Als belegger kunt u voor minder geld meer zilver kopen dan goud, waardoor het voor beleggers met een lager vermogen een interessante optie is. Doordat er minder geïnvesteerd wordt in zilver, is de markt volatieler, waardoor er hogere rendementen te behalen zijn op de korte termijn.


Waar u ook in gaat beleggen, het is verstandig om u goed in te lezen. Daarnaast is het belangrijk om bij uzelf na te gaan op wat voor manier u wilt beleggen. Bent u een defensieve of offensieve belegger? Wilt u zelf of beheerd beleggen? En in welk product investeert u? Diverse vragen die u moet beantwoorden, voordat u begint met beleggen.

Bij Beursgenoten houden we de koersen scherp in de gaten. Onze abonnees krijgen met regelmaat de laatste stand van zaken in hun inbox, gegeven door onze experts.

Word ook Beursgenoot


Lees meer over: beleggen in aandelenbeleggen in preferente aandelenbeleggen in obligatiesbeleggen in derivatenbeleggen in optiesbeleggen in warrantsbeleggen in turbo'sbeleggen in vastgoed of vastgoedfondsbeleggen in beleggingsfondsduurzaam beleggenbeleggen in goudbeleggen in oliebeleggen in windenergiebeleggen in bitcoindefensief of offensief beleggenzelf beleggen of beheerd beleggen?vermogensbeheer