Natuurlijk kunt u uw spaargeld op de spaarrekening laten staan. Feit is echter dat dit met de lage (of zelfs negatieve) rentes tegenwoordig weinig oplevert. U kunt ook overwegen om uw geld deels te gaan beleggen. Beleggen in grondstoffen kan een interessante mogelijkheid zijn. Daarbij kunt u denken aan beleggen in goud of in zilver. Ook beleggen in olie is een interessante optie. We vertellen u er graag meer over.
Alles over beleggen in olie
Olie is een belangrijke grondstof. Aardolie is breed inzetbaar, bijvoorbeeld als bestandsdeel van diesel en benzine. Wat niet iedereen weet is dat het daarnaast ook een belangrijke grondstof is voor kunststoffen. Hoewel er steeds meer aandacht komt voor milieuvriendelijker energiebronnen, zal aardolie de komende jaren of zelfs decennia belangrijk blijven. Hierdoor is het een aantrekkelijke beleggingsoptie. Olie wordt niet voor niets ook wel het 'zwarte goud' genoemd.
Beleggen in olie kan op diverse manieren. Omdat er veel mogelijkheden zijn, kan het lastig zijn om te kiezen. We zetten in het kort uiteen welke manieren er zijn:
Beleggen in een optie is eigenlijk niet meer dan een mogelijkheid om olie te verkopen (een put optie) of aan te kopen (een call optie) tegen een vaste prijs. Een verplichting is het aan- of verkopen echter niet. Zo'n optie heeft een bepaalde looptijd. Gedurende die looptijd kunt u besluiten tot aan- of verkoop. Vindt u geen geschikt moment? Dan kunt u besluiten de looptijd van de optie te verlengen en een gunstiger moment af te wachten.
Een future is een levercontract op basis waarvan u een vaste hoeveelheid olie krijgt op de afloopdatum van het contract. De techniek hierachter is vrij complex. Voor een beginnend belegger zijn futures dan meestal ook niet de beste beleggingsoptie.
Als u indirect wilt beleggen kunt u aandelen in oliemaatschappijen kopen. U kunt er dan voor kiezen om aandelen direct te kopen en in uw beleggingsportefeuille op te nemen. Het is ook mogelijk om actief beleggingen aan te kopen en te verkopen. Dit gaat dan via een broker, oftewel een beleggingsmakelaar;
Een vierde mogelijkheid is het aankopen van participaties in een beleggingsfonds. Dit kan een aandelenfonds zijn, maar ook een fonds dat direct reageert op veranderingen in de olieprijs.
Stel dat u besluit indirect te willen beleggen. U kunt dan aandelen kopen in een oliemaatschappij, zoals Shell. Als u actief wilt gaan handelen, is het praktisch om deze aandelen via een broker aan te schaffen. Hiervoor heeft u in de meeste gevallen alleen een beleggingsrekening nodig om van te start te kunnen gaan.
Van belang is om de koers van de olieprijs dan in de gaten te houden. Die koers wordt bij deze indirecte beleggingsvorm overigens niet alleen bepaald door de olieprijs. Ook maatschappelijke invloeden kunnen van invloed zijn. Dus zelfs wanneer de olieprijs stijgt kan de prijs van de aandelen in de oliemaatschappij dan nog dalen. Zakt de aandelenprijs? Dan kan het een goed moment zijn om aandelen bij te kopen. Stijgt de aandelenprijs? Dan kan het het juiste moment zijn om aandelen te verkopen.
Over het algemeen geldt voor beleggen in olie: hoe groter het risico, hoe groter de winst kan zijn. Andersom geldt helaas ook: hoe groter het risico, hoe groter het verlies kan zijn.
Wilt u beleggen voor de lange termijn? Dan is beleggen in olie aandelen een interessante mogelijkheid. Als u op korte termijn zoveel mogelijk rendement wilt behalen kunt u beter een andere tactiek kiezen. Olie futures kunnen dan veel opleveren, doordat deze direct reageren op koersschommelingen. Het risico op verlies is bij deze vorm van beleggen echter ook een stuk groter.
Vind u het lastig om een keuze te maken tussen de verschillende manieren van beleggen? Beantwoord dan eerst eens de vraag op welke termijn u rendement zou willen behalen. Zet u het geld voor langere tijd vast? Dan zijn opties en aandelen vaak de beste keuzes. Wilt u op kortere termijn rendement behalen? Kies dan voor futures of beleggingen in fondsen.
Het mag duidelijk zijn dat er voor- en nadelen aan beleggen in (aard)olie zitten. Een belangrijke reden om er voor te kiezen is het feit dat aardolie ook de komende jaren nog een belangrijke grondstof zal blijven. Toenemende schaarste van deze grondstof maakt het een extra interessante investering. Houd echter wel rekening met de opkomst van alternatieve energiebronnen, zoals windenergie. Daarnaast kan op korte termijn de koers van olie sterk fluctueren. Dit kan winst, maar ook verlies betekenen. Weeg dus van tevoren goed af welke risico's u wilt nemen.