Zelf beleggen of beheerd beleggen

Zelf beleggen of beheerd beleggen?

Bent u het ook zat dat het geld op uw spaarrekening niets meer oplevert? Overweeg dan om te starten met beleggen. Het is mogelijk om zelf te starten met beleggen of het uit te besteden aan een externe partij. Aan beide mogelijkheden zijn voordelen en nadelen verbonden. 

Voor welke manier van beleggen u kiest, is geheel van uw eigen wensen en situatie afhankelijk. Belangrijk hierbij is dat u kiest voor de optie die het beste bij u past. Om u verder op weg te helpen, vertellen we meer over zelf beleggen of beheerd beleggen. 

Alles over zelf beleggen of beheerd beleggen


Wat is zelf beleggen en wat is beheerd beleggen?

Volgt u de financiële markten en heeft u graag zelf de touwtjes in handen? Dan is zelf beleggen een interessante optie. Via de software van een beleggingsbank (broker) krijgt u toegang tot de beurs. Vervolgens is het aan u om te kiezen voor beleggen in aandelenopties of obligaties


Bij beheerd beleggen worden de investeringen gedaan door een specialist. De keuze voor een vermogensbeheerder is aan u. Vooraf vult u een risicoprofiel in. U beslist namelijk hoeveel risico u wilt lopen. Net als bij zelf beleggen beschikt u bij beheerd beleggen over een eigen beleggersrekening.

Hoe kunt u zelf beleggen?

Bij zelf beleggen maakt u de keuze voor een trading platform. Vervolgens maakt u een account aan waarna u direct kunt beginnen met beleggen. U heeft veel vrijheid en u beslist welke investeringen u doet. Zelf beleggen is de laatste jaren steeds gemakkelijker geworden. Aan de hand van rekenmodellen of andere online tools kunt u zelf een portefeuille samenstellen of beleggingsplan maken. 

Hoe werkt beheerd beleggen?

Ontbreekt het u aan tijd en kennis? Bij beheerd beleggen worden de investeringen gedaan door een specialist. Er wordt een beleggersportefeuille samengesteld, passend bij uw beleggingsprofiel. De portefeuille wordt door de experts in de gaten gehouden en indien nodig wordt er bijgestuurd. U heeft toegang tot uw beleggersrekening, maar het investeren wordt gedaan door een expert. Er wordt altijd gezocht naar een goede balans tussen rendement en risico. 

Een praktijkvoorbeeld

Stel, u heeft een leuke erfenis ontvangen. U kunt het vermogen proberen te vermeerderen door te starten met beleggen. Voor u als beginner is dit compleet nieuw, hoewel u zich al heeft verdiept in de voor- en nadelen van beleggen. Overweeg om een account aan te maken bij het beleggersplatform en start eerst zelf met beleggen. Komt u er niet uit of laat u dit toch liever doen door een specialist? Dan is beheerd beleggen een optie. Wees u ervan bewust dat beleggen niet gegarandeerd winst oplevert. Verlies is net zo goed een optie.

Voordelen en nadelen op een rijtje

Voordelen van zelf beleggen

Zelf beleggen is de goedkoopste optie
Het is tegenwoordig vrij gemakkelijk om te starten met beleggen. Er zijn diverse online tools om u te helpen, een beleggingsrekening is zo geopend en veel platformen zijn zeer gebruiksvriendelijk in hun gebruik. Dit alles kunt u zelf regelen, waardoor de kosten laag blijven. 

Grip op de belegging
Gaat u zelf beleggen, dan heeft u zelf grip op de belegging. U staat zelf aan het roer en neemt de beslissingen over uw belegging. 

Nadelen van zelf beleggen

Zelf beleggen kost tijd 
Gaat u zelf aan de slag met beleggen, reken er dan op dat het tijd kost om u te verdiepen in beleggen. De belangstelling voor beleggen moet vrij groot zijn en de nodige financiële kennis is gewenst.

Grotere kans op fouten
Als u niet thuis bent in beleggen, dan is de kans op fouten maken groter dan als u het uitbesteed aan een specialist. 

Voordelen van beheerd beleggen

Geen verstand nodig van beleggen 
Het grootste voordeel van beheerd beleggen is dat u geen verstand van beleggen nodig heeft. Als u voor beheerd beleggen kiest, dan weet u zeker dat degene die voor u belegt verstand van zaken heeft. De beurs wordt nauwkeurig in de gaten gehouden en de specialist is op de hoogte van het laatste nieuws. U hoeft dus niet de hele dag bezig te zijn met uw beleggingen. 

Beleggen met een professionele strategie 
Een professional beheert de beleggingen conform een beleggingsstrategie. Hierbij wordt rekening gehouden met de aangegeven wensen, risico’s, rendement en beleggingsdoel. 

Laag risico
Bij beheerd beleggen worden vermogens van meerdere handelaars samengevoegd. Hoe groter het bedrag is dat belegd kan worden, hoe groter de spreiding. Dit verlaagt het risico. 

Nadelen van beheerd beleggen

Beheerd beleggen kost geld
Gaat u aan de slag met beheerd beleggen, dan moet u rekenen op een aantal kostenposten. Zoals een beheervergoeding en instapkosten. De hoogte van de instapkosten is afhankelijk van uw inleg.

Hogere inleg dan bij zelf beleggen
In tegenstelling tot zelf beleggen, is er vaak bij beheerd beleggen een minimale inleg. Dit kan een vrij hoog bedrag zijn en is per partij verschillend. 

Rendement en risico's

Geld op de bankrekening laten staat is veilig. Tot een aantal jaren geleden was dit een aantrekkelijke optie. De rente kon namelijk zomaar oplopen naar 5 of 6 procent. Inmiddels is die tijd voorbij en zijn er zelfs banken die een negatieve rente in rekening brengen bij een te groot geldbedrag. Beleggen is een aantrekkelijke manier om rendement te maken op uw vermogen, maar er kleven ook risico's aan. U kunt uw inleg kwijtraken of zelfs verlies draaien op het geld dat u inlegt. Echter beslist uzelf hoeveel risico u wilt lopen door te beleggen. 

Zelf beleggen of beheerd beleggen?

Welke optie bij u past, is afhankelijk van een aantal factoren. Als u vanuit eigen interesse het beursnieuws volgt, dan is zelf beleggen een interessante optie. Bovendien bespaart u hiermee op een aantal kosten, zoals beheerskosten.  

Kiest u voor beheerd beleggen, dan draagt u niet de verantwoordelijkheid voor investeringen die u doet. Houd wel rekening met instap- en beheerkosten. Wel biedt het rust als u het beleggen kunt uitbesteden aan een specialist. De keuze is aan u!


Lees meer over: beleggen in aandelen, beleggen in preferente aandelenbeleggen in obligaties, beleggen in derivaten, beleggen in opties, beleggen in warrants, beleggen in turbo'sbeleggen in vastgoed of vastgoedfonds, beleggen in beleggingsfonds, duurzaam beleggen, beleggen in goud, beleggen in zilver, beleggen in oliebeleggen in windenergie, beleggen in bitcoin, defensief of offensief beleggenzelf beleggen of beheerd beleggen?, vermogensbeheer
Er zijn momenteel geen stijgers bekend.
Er zijn momenteel geen dalers bekend.