Beginnen met beleggen

Wanneer u wilt proberen om in de toekomst financieel voordeel te behalen, kunt u starten met beleggen. Deze vorm van investeren houdt in dat u geld inlegt voor een langere termijn. Dit geld kan op den duur meer waard worden, maar er bestaat ook een risico dat u uw geld verliest. Met het oog op de lage rente op de spaarrekening kan beleggen een interessante keuze voor u zijn. 

Voordat u begint met beleggen, is het handig om een aantal dingen te weten. Bijvoorbeeld wat beleggen inhoudt, waarin u kunt beleggen en de eventuele risico's die er aan beleggen vastzitten. 


Alles over beleggen voor beginners


Wat is beleggen?

Wanneer u gaat beginnen met beleggen, is het verstandig om eerst goed uit te zoeken wat beleggen precies inhoudt. U kunt namelijk beleggen in verschillende soorten beleggingsproducten. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om aandelen te kopen, maar ook obligaties zijn beleggingsproducten. Voordat u gaat beginnen met beleggen, is het belangrijk om de mogelijkheden te weten. Maak vervolgens de keuze die het beste bij uw doelen past. 

We zetten een aantal beleggingsproducten voor u op een rij:

Aandelen

Wilt u beginnen met beleggen, dan kunt u bijvoorbeeld beleggen in aandelen. Als u een aandeel koopt, koopt u een klein stukje van een onderneming. Wanneer de onderneming meer waard wordt, zal uw aandeel ook meer waard worden. Wanneer de onderneming in waarde daalt, dan daalt de waarde van uw aandeel ook. Lees hier meer over beleggen in aandelen.

Obligaties

Naast beleggen in aandelen is het ook mogelijk om te beleggen in obligaties. Obligaties zijn leningen die uitgegeven worden door een bedrijf of een overheid. Wanneer u een obligatie koopt, leent u als het ware geld uit aan dat bedrijf of die overheid. Vervolgens ontvangt u rente. Dat wordt ook wel couponrente genoemd. Lees hier meer over beleggen in obligaties.

Beleggingsfonds

Begint u met beleggen, dan is beleggen in een beleggingsfonds een goede keuze. In een beleggingsfonds wordt geld ontvangen van een groep mensen en dat geld wordt vervolgens namens deze groep belegd in allerlei soorten beleggingsproducten. Bijvoorbeeld vastgoed, aandelen of obligaties.

Het voordeel van een beleggingsfonds is dat u niet zelf hoeft te gaan beleggen, maar dit overlaat aan professionals. Het nadeel is dat u weinig invloed heeft over de handelingen of het beleid en de aan- en verkoopkosten. Lees hier meer over beleggen in een beleggingsfonds.

Zelf beleggen of beheerd beleggen?

Kiest u ervoor om te beginnen met beleggen, dan heeft u meerdere keuzes. Zo zijn er diverse beleggingsproducten waarin u kunt beleggen, zoals net uiteengezet. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om zelf of beheerd te beleggen.

Aan beide mogelijkheden zitten diverse voor- en nadelen. Zo is zelf beleggen tijdrovend en heeft u kennis nodig van de financiële markt maar is het een goedkopere optie dan beheerd beleggen. Kiest u voor beheerd beleggen, dan gaat een expert aan de slag met uw beleggingen. U hoeft dus niet de hele dag nauwlettend de beurs in de gaten te houden, dat wordt voor u gedaan. Hier zitten echter kosten aan verbonden. Gaat u beginnen met beleggen, bedenk dan goed welke vorm van beleggen het beste bij u past. Lees hier meer over zelf beleggen of beheerd beleggen.

Het rendement bij beleggingen

Bent u van plan om te beginnen met beleggen, dan is het goed om te beseffen dat een belegging zowel een rendement als een verlies op kan leveren. Met rendement wordt de winst bedoeld die u uit de beleggingen kunt halen.

Het te behalen rendement is van verschillende factoren afhankelijk. Zo is het onder andere afhankelijk van het risico dat u neemt. Aandelen van overheidsinstellingen zijn bijvoorbeeld vrij veilig, maar leveren daardoor minder rendement op. Terwijl een investering in een nieuw bedrijf een hoger risico met zich meebrengt, omdat de kans groter is dat dit bedrijf failliet gaat en u uw inleg verliest. Daarentegen kan het bedrijf ook erg winstgevend worden en zal ook u uw inkomsten uit beleggingen zien stijgen.

Een ander voorbeeld zijn de risicoprofielen bij de beleggingsfondsen. Vaak kunt u zelf een risicoprofiel kiezen. Zo kunt u kiezen tussen een risicoprofiel waarbij het risico laag is, waardoor de kans vrij klein is dat u uw geld verliest. Het te behalen rendement is kleiner dan wanneer u een risicoprofiel kiest met een hoog risico.

Rendement-op-rendement effect

Het rendement-op-rendement effect wordt ook wel gezien als de sleutel tot succes bij beleggen. Eerst ontvangt u alleen rendement over uw inleg. Later ontvangt u rendement over uw inleg plus het eerdere rendement dat u heeft ontvangen. Het uiteindelijke rendement is daardoor hoger. Als u langer doorgaat, ontstaat er een soort sneeuwbaleffect, waardoor uw investeringen steeds meer opleveren. 

Stel u legt 100 euro in. U ontvangt over deze 100 euro een rendement van 4%. Na een jaar is het rendement 104 euro. Het jaar daarna legt u weer 100 euro in en krijgt u weer 4% rendement. U krijgt dan 4% rendement over 204 euro. Dat is meer dan 8 euro, namelijk € 8,16. De 8 euro krijgt u over de inleg van 200 euro en de 16 cent is het rendement-op-rendement effect. Dat is natuurlijk een klein bedrag, maar dat bedrag wordt na een aantal jaar natuurlijk steeds hoger.

Bij deze berekeningen wordt geen rekening gehouden met bepaalde risico's en of het te behalen rendement mogelijk is. Dat is namelijk ook weer afhankelijk van het risico dat u neemt.

De risico's van beleggen

Een rendement is niet gegarandeerd als u begint met beleggen. Het is ook mogelijk dat u uw inleg verliest. Het is zelfs mogelijk om uw inleg plus het behaalde rendement weer te verliezen. Door de markt te analyseren, kunt u soms zelf al voorspellen waar u het beste in kunt investeren en wanneer het tijd wordt om uw beleggingen te verkopen. Het is belangrijk dat u nooit geld inlegt dat u niet heeft of waar u niet zonder kan.

Waarom u het beste kunt beginnen met beleggen

Beleggen is een mooie manier om wat extra inkomsten te generen. Helemaal nu u vrijwel geen rente op uw spaargeld ontvangt en de spaarrentes soms zelfs negatief zijn. En beginnen met beleggen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Begin nu alvast met beleggen en u kunt over een aantal jaar misschien al gaan profiteren van het rendement-op-rendement effect en een mooie beleggingsportefeuille opbouwen.

Blijf op de hoogte met Beursgenoten

Begint u met beleggen, dan is het belangrijk dat u kiest voor het soort belegging dat bij u past. Ook de manier van beleggen moet bij u passen. Daarnaast is het aan te raden om goede bronnen te raadplegen, zoals het magazine en de website van Beursgenoten. In het maandelijkse magazine vindt u de beste beursanalyses van dat moment. Daarnaast houden we u via de website & speciale mailings op de hoogte van de laatste stand van zaken. Lees hier meer over lid worden van Beursgenoten.


Lees meer over: beleggen in aandelen, beleggen in preferente aandelenbeleggen in obligaties, beleggen in derivaten, beleggen in optiesbeleggen in vastgoed of vastgoedfonds, beleggen in beleggingsfonds, duurzaam beleggen, beleggen in goud, beleggen in windenergie, beleggen in bitcoin, defensief of offensief beleggenzelf beleggen of beheerd beleggen?
Er zijn momenteel geen stijgers bekend.
Er zijn momenteel geen dalers bekend.