U wilt beleggen, maar waar moet u beginnen? Vaak wordt er in ingewikkelde woorden uitgelegd hoe het precies zit en bent u na het lezen van het artikel nog geen stap verder. Beursgenoten wil beleggen toegankelijk maken voor iedereen en schreef deze kennisbank voor beginnende beleggers. In drie eenvoudige stappen vertellen we meer over beleggen voor beginners. Beleggen begint namelijk met uzelf leren kennen en van daaruit beleggen op de manier die bij u past.
Als u begint met beleggen dan komen er veel vragen op u af. Waarin kan ik beleggen? Wil ik zelf of beheerd beleggen? Wil ik beleggen of toch liever sparen? Moet ik grof investeren of kan ik ook beleggen met weinig geld? Ga ik beleggen via een bank of een online broker? Hele logische vragen, die wij in het kader van beleggen voor beginners graag beantwoorden.
De tip die wij bij beginnende beleggers geven: begin bij uzelf. Leer uzelf kennen als belegger, houd rekening met uw financiën en ga van daaruit beginnen met uw eerste investeringen als belegger. Dit is ook mogelijk met een klein budget.
Stap 1: Ga beleggen, begin bij uzelf
Stap 2: Bedenk waarin u wilt beleggen
Stap 3: Bepaal hoe u wilt beleggen
Tips voor beginnende beleggers
Als u als beginner in beleggen goede beleggingskeuzes wilt maken, is het belangrijk om te gaan beleggen op de manier die bij u en uw budget past. Dit doet u door te beginnen met uzelf en uw financiële situatie goed te (leren) kennen. Achterhaal waarom u wilt beleggen, wat de beleggingsstijl is die bij u past en lees u goed in. Van daaruit maakt u dan weloverwogen beleggingskeuzes die bij u als beginnende belegger passen.
Zo belegt u op de manier die bij u past:
Waarom wilt u geld beleggen? Wilt u passief inkomen genereren? Een pensioen opbouwen voor later? Wilt u op termijn een andere woning kopen en heeft u hiervoor extra kapitaal nodig? De reden dat u wilt beginnen met beleggen kan u verder helpen om te bepalen in welke markt u wil beleggen, en laat u tegelijkertijd nadenken over de termijn waarop u het geld nodig heeft.
Een dikke tip voor alle beleggers, maar met name de beginnende belegger: beleg alleen met geld dat u niet nodig heeft. Bepaal van daaruit uw budget om te beginnen met beleggen. Ook met een klein budget kunt u leuk beleggen en kapitaal opbouwen dat u opnieuw kunt beleggen.
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Één van die risico’s is dat u geld kunt verliezen. Beleggen met geld dat u nodig heeft kan u in de financiële problemen brengen en dat risico moet u mijden.
Goed nieuws: als beginner kunt u ook beleggen met weinig geld. Bekijk de video voor de tips van Geert Schaaij over beleggen met weinig geld.
Wilt u defensief, offensief of juist neutraal beleggen? Beginners in de beleggerswereld adviseren we om eerst hun beleggersprofiel helder te hebben. Ontdek uw beleggersprofiel zodat u keuzes maakt die passen bij uw stijl van beleggen. Niet iedereen is hetzelfde en ook niet iedereen belegt op dezelfde manier. Wees u bewust van uw beleggingsstijl zodat u geen rare sprongen gaat maken.
Een belangrijke vraag omtrent 'beleggen voor beginners': hoe gaat u beleggen? Gaat u zelf aan de slag met uw beleggingsportefeuille? Of gaat u beheerd beleggen?
Denk goed na of u zelf wilt beleggen, of dat u beheerd wilt beleggen. Lees ons artikel ‘Zelf of beheerd beleggen?’ zodat u kunt kiezen voor de manier van beleggen die het beste bij u past.
Begint u met beleggen, dan zult u merken dat de mogelijkheden om te beleggen eindeloos zijn. Tal van markten waarin en manier waarop u uw geld kunt investeren. Maar waarin wilt ú beleggen? Om hier als beginner in beleggingen achter te komen, is het belangrijk om u goed in te lezen. Hoe werkt het beleggen in die specifieke markt? Hoe wordt het rendement bepaald? Is het meer een belegging voor de korte of de lange termijn? Wat zijn de risico’s? Wat zijn de voordelen ten opzichte van andere markten?
In het kader van beleggen voor beginners lichten we hier een aantal opties uit:
Beleggen in vastgoed is voor beginners een populaire keuze. Door te investeren in vastgoed kunt u over het algemeen een relatief stabiel rendement en inkomensstroom genereren. Afhankelijk van de manier waarop u gaat beleggen in vastgoed, worden ook de risico’s van deze belegging bepaald. Zo kunt u zelf vastgoed kopen, u kunt geld beleggen in een vastgoedfonds of u koopt aandelen van een beursgenoteerde vastgoedonderneming. Lees alles over beleggen in vastgoed om erachter te komen of deze markt bij u past.
U kunt ook (indirect) investeren in grondstoffen, zoals goud, zilver, olie, maar zelfs koffiebonen of aardgas. Beleggen in grondstoffen kan door grondstoffen te kopen, te investeren in futures contracten, via CFD brokers, ETF’s of u koopt aandelen van een onderneming die grondstoffen delft of bewerkt. Lees u in over het beleggen in grondstoffen om erachter te komen of deze belegging bij u past.
Wilt u niet alleen beleggen omdat u er zelf financieel beter van wordt, maar ook een steentje bijdragen aan de duurzaamheid van de wereld? Dan kan groen en duurzaam beleggen wel eens de belegging zijn voor u. Bijvoorbeeld door te beleggen in windenergie. Niet alleen goed voor de portemonnee, ook goed voor het milieu.
U kunt ook handelen in cryptocurrency, dit is een vorm van valutahandel. U heeft vast wel eens van bitcoin gehoord. Dit is een voorbeeld van een digitale munt. De risico’s zijn hoog, maar het rendement kan dit ook zijn. Voor beginners is het belangrijk om u goed in te lezen in dit onderwerp. Lees meer over het beleggen in cryptocurrency om te bepalen of dit de belegging is waar u mee wilt beginnen.
Door aandelen te kopen van bedrijven in de farmaceutische industrie kunt u investeren in pharming. Het rendement is sterk afhankelijk van doorbraken binnen de onderzoeken die deze bedrijven uitvoeren. Een doorbraak betekent doorgaans een plotselinge stijging in het rendement. Door te lezen over het beleggen in de farmaceutische industrie komt u erachter of dit de belegging is die bij u past.
Een echte trend is de elektrische auto. Niet alleen willen mensen veel vaker zelf elektrisch rijden, het zal ook meer verplicht gaan worden door de overheid. Zo zijn er veel landen waarin er tussen 2030 en 2040 verplicht elektrisch gereden moet worden. Dit biedt kansen om te gaan beleggen in elektrische auto's. Wellicht voor de beginners onder ons een mooie stap om te starten met beleggen.
Een hefboomproduct is een financieel product dat erg complex is, waarmee u met een relatief lage inleg, grote rendementen kunt behalen. Doordat hefboomproducten erg complex zijn en hoge risico’s met zich meebrengen, zijn deze minder geschikt voor de beginnende belegger. Begint u met beleggen, dan is beleggen in obligaties of een beleggingsfonds wellicht geschikt voor u.
Een hefboom geeft aan hoeveel maal sneller de waarde kan stijgen of dalen ten opzichte van het onderliggende product. Een voorbeeld van een hefboomproduct is een Turbo en een CFD.
Wat u wellicht al is opgevallen, is dat het binnen alle markten mogelijk is om aandelen van bedrijven binnen die specifieke branche te kopen. Daarnaast is het mogelijk om te beleggen door een specifiek goed te kopen, zoals edelmetalen of vastgoed. Nadat u weet waarin u wilt investeren is het tijd om na te denken over de manier waarop u wilt beleggen.
U kunt op verschillende manieren beleggen in aandelen, of beter gezegd: u kunt op verschillende manieren rendement creëren door het beleggen in aandelen. Enerzijds door aandelen op het juiste moment te kopen en verkopen en zo koerswinst te behalen. Anderzijds door aandelen te kopen van een bedrijf die een goed rendement biedt over hun uitgegeven aandelen. Ook is het mogelijk om in een gehele index te beleggen via indexbeleggen.
Naast beleggen in aandelen kunt u ook beginnen met het beleggen in obligaties. Obligaties zijn leningen uitgegeven door overheden, bedrijven of instanties, waarbij de obligatiehouder rente ontvangt. Vaak wordt gedacht dat beleggen in obligaties relatief veilig is, maar dit is sterk afhankelijk van de emittent (uitgever) van de obligatie. Lees ook 'Zijn obligaties een veilige belegging?'
Beleggen in derivaten noemen ze ook wel handel rondom de handel. Deze handel vindt plaats in een open markt, waardoor de waarden zeer fluctueren. Des te meer fluctuatie, des te hoger het risico. Ook voor deze manier van beleggen geldt: des te hoger het risico des te hoger het rendement kan zijn. Weinig kennis over derivaten kan ervoor zorgen dat dit geen succesvolle belegging wordt. Dit is zeker niet de makkelijkste belegging voor de beginners onder ons. Lees u goed in over het beleggen in derivaten en de mogelijkheden die u heeft.
Naast zelf beleggen is het ook mogelijk om iemand anders voor u te laten leggen. Bijvoorbeeld via een vermogensbeheerder, online brokers, een beleggingsfondsen of bijvoorbeeld een bank. Voor beginners in de beleggerswereld is dit wellicht een fijne keuze. Nogmaals: het ligt er geheel aan wat voor belegger u bent.
Bij Beursgenoten hebben wij al jarenlange ervaring met beleggen. Onze beleggingsexpert Geert Schaaij heeft zijn sporen al ruimschoots verdiend in de wereld van beleggen. Hij wil beleggen toegankelijk maken voor iedereen. Dit doet hij door de complexe materie eenvoudig uit te leggen. Hij heeft daarom een aantal tips voor beginnende beleggers.
Het nieuws bepaalt de koersen en niet andersom. Juist daarom is het zo belangrijk om op de hoogte te zijn van het laatste beleggingsnieuws en de (ver)koopadviezen van experts. Als lid van Beursgenoten voorzien wij u van alle informatie die u nodig heeft om uw voorsprong in beleggen te pakken.
Word lid van Beursgenoten
Ja, ik neem een abonnement op Beursgenoten